Hop til indhold
Global Camp 2019 i Danmark, organiseret af netværket for UNESCO verdensmålsskoler.

UNESCO Verdensmålsskoler er en del af det globale skolenetværk UNESCO Associated Schools Project Network. Det består af11.500 skoler og uddannelsesinstitutioner i 182 lande. Alle skolerne i netværket er forpligtet til at arbejde med globalt medborgerskab og bæredygtig udvikling.

Det globale medborgerskab stopper ikke ved den danske grænse og Europa. - Frederikke Jakobsen, Roskilde Gymnasium

Som UNESCO Verdensmålsskole får man konkret inspiration til, hvordan man udvikler undervisning med udgangspunkt i verdensmålene. I Danmark er der 80 uddannelsesinstitutioner i netværket, og det tæller både grundskoler, efterskoler, gymnasier, erhvervsskoler, professionshøjskoler samt HF og VUC. Børne- og Undervisningsministeriet støtter det danske netværk med en årlig bevilling.

Den danske UNESCO-nationalkommission vil medvirke til, at alle børn og unge kender verdensmålene. Det skal ske gennem det nationale arbejde med uddannelse som en drivkraft for demokrati og bæredygtig udvikling og gennem samarbejde med relevante aktører, herunder UNESCO’s verdensmålsskoler og folkeoplysende initiativer.

Bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab i fokus

Eleverne arbejder med faglige temaer som interkulturel kompetence, menneskerettigheder, klima og miljø. Gennem undervisningen får eleverne venskaber og forbindelser uden for deres eget land ved hjælp af udvekslingsprogrammer samt viden og kompetencer, der kan fjerne følelsen af magtesløshed over for klimaproblemerne.

Opret et Verdensmålsråd på skolen

UNESCO opfordrer Verdensmålsskolerne til at oprette et UNESCO Verdensmålsråd, hvor eleverne er repræsenteret og har demokratisk indflydelse. Det er også en anbefaling at danne partnerskaber med danske og udenlandske UNESCO-skoler, så skolerne kan dele viden og erfaringer.

Global Camp

UNESCO opmuntrer Verdensmålsskolerne til at etablere og udvikle partnerskaber med skoler i forskellige dele af verden. Senest var 21 af netværkets verdensmålsskoler i 2019 værter for en Global Camp for elever og lærere fra deres partnerskoler i Ghana, Libanon, Serbien, Spanien, Sydafrika, Tyrkiet og USVI.

Læs mere om Global Camp 2019 (unesco-asp.dk)

Verdensmålsskolerne planlægger en ny camp – ”Sustainability in the Baltic Region” for 120 unge og deres lærere. Desuden vil skolerne markere FN's 75 år.

Sidst opdateret: 19. september 2023