Hop til indhold
Foto: Claus Starup. Ordrup Næs - Geopark Odsherred.

For at blive godkendt som Global Geopark skal en egns landskab og geologi være enestående. I geoparker ser man især på, hvordan landskabet og geologien har præget og fortsat præger menneskers liv, deres bosætning, produktion af fødevarer og kultur.

Geoparker i Danmark

Der er 140 UNESCO Global Geoparker i 38 lande. I Danmark er Odsherred den første geopark, og to steder mere er aspiranter til titlen. Det er Sydfynske Øhav og Vestjylland. For at blive UNESCO Global Geopark skal der ud over tilstedeværelse af det unikke landskab nedsættes et lokalt sekretariat og ansættes medarbejdere med geofaglig kompetence.

Vi har fået en samlet fortælling om, hvad der tilsammen gør os til en særlig egn. - Thomas Adelskov, Borgmester i Odsherred

I Odsherred har UNESCO-udnævnelsen hjulpet de sammenbragte kommuner til at skabe en samlet fortælling om, hvad der gør Odsherred til en særlig egn, som man er stolt af at bo i. Geoparken skaber også beskæftigelse og vækst og bruges som en løftestang i diskussionen om, hvordan egnen udvikler sig mest bæredygtigt. Det kræver en indsats at være geopark, men det giver adgang til et internationalt og levende netværk af andre geoparker, der kan bidrage med idéer til handling og aktiviteter. Og vigtigst af alt: Det skaber stolthed og bæredygtighed i lokalområdet.

Sidst opdateret: 10. juni 2022