Hop til indhold

De kulturelle rettigheder – frihedsrettigheder for blandt andet forskere, journalister og kunstnere – er temaet for et af Københavns Universitets mange sommerkurser. Kurset er åbent for master-studerende inden for uddannelser som jura, antropologi, etnografi, historie, litteratur og statskundskab og afholdes af universitetets UNESCO Chair i kulturelle rettigheder, professor Helle Porsdam.

Udgangspunktet for kurset på Juridisk Fakultets er to globale tendenser: migration og teknologisk udvikling. Begge tendenser har øget den kulturelle udveksling, men den har samtidig givet anledning til sammenstød mellem kulturer, som tidligere var i mindre tæt kontakt.

På den baggrund vil Helle Porsdam sammen med deltagerne søge svaret på tre centrale spørgsmål:

  1. Kan kulturelle rettigheder blive grundlaget for en global, social og politisk udvikling, der er inkluderende?
  2. Kan rettighederne fostre en dialog mellem forskellige kulturer, der fører til fælles forståelse af hinanden?
  3. Menneskerettigheder har hårdt brug for en kulturel legitimitet. Kan kulturelle rettigheder blive nøglen til at levere denne legitimitet? 

Kulturelle rettigheder er grundlaget for UNESCO’s arbejde inden for videnskab, kultur, undervisning og medier, og retten til videnskaben er for eksempel en menneskeret, som står i de vigtigste internationale erklæringer og konventioner.

”De kulturelle rettigheder har være forsømt, men er ekstra vigtige i en globaliserende verden, hvor vi behøver et globalt sprog og forum til at bilægge og helst helt undgå stridigheder,” siger Helle Porsdam.

Kurset holdes i regi af International Association of Research Universities (IARU) og vil bevæge sig på tværs af såvel discipliner som fag, kulturer og nationaliteter. Selv om det hedder et sommerkursus, er der tale om et pointgivende kursus, der afsluttes med eksamen.