Hop til indhold

Danske forskere er trætte af indblanding i deres forskning. De oplever i stigende grad kritik og styring fra politikere, kritik fra interesseorganisationer og styring fra fonde, der finansierer forskning. Og nu er de begyndt at gøre slå fra sig.

Akademikeres ret til frit at forske og ytre sig er en af grundpillerne i et demokratisk samfund og helt afgørende for, at ny viden og nye idéer kan spredes og diskuteres. Alligevel er disse frihedsrettigheder under stigende pres ikke bare fra mere eller mindre autoritære regimer, men også i Danmark og andre demokratiske lande.

Corona-pandemien har forstærket dette pres, som i Danmark bl.a. har givet sig udtryk i angreb på forskere fra politikere, en udtalelse fra Folketinget, forsøg på at sanktionere whistleblowere og en enkelt, og meget omtalt, retssag mod en forsker.

Forskere og undervisere har bl.a. reageret på angrebene gennem debatindlæg og en fælles protest mod politisk indblanding i deres frihed, der samlede tusinder af underskrifter.

Også danske organisationer, der arbejder med at beskytte akademisk frihed, er gået i aktion. I efteråret arrangerede de således et seminar om emnet for at øge bevidstheden, vidensniveauet og samarbejdet. Blandt arrangørerne var den danske UNESCO-nationalkommission.

Læs mere

Læs mere om forskernes bekymring og deres svar på udfordringerne