Hop til indhold

Et politisk flertal bestående af regeringen (Socialdemokratiet), SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har besluttet at give 680.000 kroner, svarende til 100.000 US Dollars, til det akutte arbejde, FN's organisation for kultur, videnskab og uddannelse, UNESCO, gør for at beskytte Ukraines kulturarv.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har givet den ukrainske kulturkulturminister Oleksandr Tkachenko besked om det danske bidrag på et møde mellem de to kulturministre i går.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

"UNESCO's arbejde med at redde ukrainsk kulturarv er helt utrolig vigtigt. Den ukrainske kulturarv er et afgørende fundament for det ukrainske folks identitet, som i øjeblikket er under angreb, og den er samtidig en betydningsfuld del af Europas historie. Med støtten viser Danmark, at vi står sammen med ukrainerne og kæmper med dem om at beskytte deres historie og identitet."

På kulturområdet har UNESCO taget en række akutte skridt for at beskytte kulturarv, verdensarvssteder og institutioner samt kulturprofessionelle og kunstnere, som blandt andet er finansieret af de forskellige eksisterende puljer i UNESCO-regi. Men de eksisterende midler, som UNESCO har til rådighed, rækker ikke. Derfor beder de om medlemslandenes hjælp. På kulturområdet skønner UNESCO, at der er behov for 3 millioner US Dollars (ca. 20 millioner DKK) i de kommende 6 måneder.

Midlerne skal blandt andet anvendes til nødhjælpsudstyr i forbindelse med emballering og brandbeskyttelse af kulturarven, teknisk rådgivning og støtte, samt satellit-monitorering af kulturarven.

Ud over Danmark har en række andre lande, blandt andre Canada og Spanien, besluttet at bidrage til UNESCO's indsats.