Hop til indhold

Foto: Trelleborg

De fem arkæologiske ringborge, der netop er blevet optaget på UNESCO's Verdensarvsliste, er et system af ringformede fæstninger fra vikingetiden, der alle er karakteriseret ved deres ensartede geometriske design. Ringborgene blev bygget omkring år 970 og 980 e.Kr.

Fælles for dem er deres strategiske placering i nærheden af vigtige land- og søveje. De er alle placeret på toppen af landskabets udformning, hvilket indikerer, at borgene kan have været brugt som forsvarsværker.

I dag står ringborgene og vidner om Jellingdynastiets centraliserede magt, og de er et vidnesbyrd om de forandringer, som det danske rige gennemgik i slutningen af det 10. århundrede. Ringborgene kædes heraf sammen med samlingen af det danske rige til én nation under kong Harald Blåtand.

UNESCO’s Verdensarvsliste omfatter steder, der betragtes som enestående og med universel værdi for menneskeheden. Foruden de fem ringborge, så er Christiansfeld, Jelling Monumenterne, Kronborg, Parforcejagtlandskaberne, Roskilde Domkirke, Stevns Klint og Vadehavet i Danmark også på Verdensarvslisten.