Hop til indhold
Palmyras 2000 år gamle Bel-tempel er på UNESCOs verdensarvsliste. Det led stor skade, da IS sprængte det i luften.

Udradering af nationers kulturelle identitet

Kulturværdier indgår i konflikter, hvor de bliver ødelagt og anvendt som strategisk krigsførelse. Man går bevidst efter at udradere steder og bygninger, som er nationale symboler, og som er med til at danne et samfunds kulturelle identitet.

Danmark har tiltrådt UNESCO’s Haager-Konvention af 1954, som skal beskytte kulturværdier i væbnet konflikt. Det tværministerielle Regeringens Røde Kors-udvalg koordinerer implementeringen af de konventioner, som Danmark har tiltrådt, herunder 1954 konventionen.

Den danske UNESCO-nationalkommission støtter Danmarks engagement i beskyttelse af kulturværdier under væbnet konflikt, herunder samarbejde med forskningsinstitutioner, museer, myndigheder og andre aktører.

Nordisk samarbejde

Nordisk Ministerråd for Kultur bakker op om UNESCO's indsats for at beskytte kulturarv i konfliktområder. De nordiske aktører på området koordinerer løbende tiltag, udveksling af viden, kompetenceudvikling og kortlægning af eksisterende samarbejder og initiativer på nordisk niveau.

De arbejder også med kulturarv under konflikter

Opdateret 04/05 2023 kl. 13:32

Blue Shield er en international nonprofit-organisation med en dansk nationalkomité. Navnet Blue Shield stammer fra emblemet for Haag-konventionen af 1954. Blue Shields primære opgaver er at understøtte Haag-konventionen af 1954 samt yde assistance, dokumentere og rådgive ved konflikter og naturkatastrofer. Blue Shield arbejder for at øge offentlighedens bevågenhed, kendskab og interesse for kulturgenstande, kulturmiljøer og immateriel kultur. Det sker blandt andet ved et årligt arrangement kaldet Heritage Friday.

Læs mere om Blue Shield på deres hjemmeside (blueshield.dk)

Opdateret 04/05 2023 kl. 13:32

CHAC er en nordisk nonprofit-organisation, der understøtter og kvalificerer internationale organisationer, regeringer, militære organisationer og det akademiske samfund i at beskytte kulturarven under væbnede konflikter. CHAC er et projektsamarbejde mellem Institut for Samfundsvidenskab på Syddansk Universitet og Institut for Regionale og Tværkulturelle Studier ved Københavns Universitet.

Læs mere om CHAC på deres hjemmeside (heritageconflict.org)

Sidst opdateret: 27. september 2023